joi, 30 ianuarie 2014

Astigmatismul si cauzele sale


Despre astigmatism se stie ca este problema oftalmologica destul de frecventa mai ales in randul copiilor si se caracterizeaza prin imaginea incompleta sau suprapusa a obiectelor datorita modificarilor de refractie oculara.

Defectul de vedere numit astigmatism se datoreaza modificarilor de forma care pot sa apara la nivelul corneei si/sau cristalinului. Corneea este implicata in 70% din refractia luminii pe retina, cristalinul ocupand si el un loc important. Corneea reprezinta foita ce acopera la suprafata globul ocular si este transparenta, fiind situata in fata irisului.
Cristalinul este o lentila biconcava cu capacitatea de a-si modifica forma (mai bombata sau mai aplatizata) in functie de focalizare, regland vederea de aproape si pe cea la distanta.

Astigmatism se formeaza in cazul in care apar denivelari situate la nivelul acestor elemente oculare, cat de mici, influenteaza refractia luminii, astfel incat in zona cu denivelari lumina nu se mai refracta drept si anumite parti din obiectele privite nu mai ajung refractate corect la nivelul retinei, motiv pentru care imaginea finala este modificata: fie se vad umbre suprapuse, fie contururile sunt neclare, fie anumite zone din obiecte dispar sau in loc sa se vada drepte apar ondulate etc.

Daca ai astigmatism ai probleme in special in vederea la distanta si adesea astigmatismul se asociaza cu o alta patologie oculara, cum ar fi miopia (nu vede bine la distanta, dar vede bine prin apropierea sub limita normala o obiectelor de ochi – imaginea reala se formeaza in fata retinei) sau hipermetropia (nu vede bine obiectele apropiata pana la limita normala de ochi ci trebuie sa le distanteze de limita pentru a putea vedea mai bine – imaginea reala se formeaza in spatele retinei).

Sursa: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~oftalmologie/9982/astigmatismul-o-afectiune-oftalmologica-frecventa.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu